Om je woonkamer of keuken echt gezellig te maken is het leuk om een bloempot neer te zetten of zelfs meerdere. De naam bloempot is misschien verwarrend, want in deze handige potten kan je naast bloemen ook perfect planten kwijt. Planten en bloemen maken de sfeer in huis meteen gezellig en levendig. Planten zijn bovendien belangrijk, omdat ze zuurstof leveren en de lucht zuiveren. Zo creëer je een gezonde atmosfeer in huis. Hoe vind je de juiste bloempot? Houd rekening met deze 3 zaken.

1: De kleur

De kleur van je bloempot is bepalend voor de uitstraling. Denk daar dus altijd goed over na. Ook moet de kleur van de pot matchen bij de rest van je huis of tuin. Heb je een kleurrijk huis? Kies dan voor een aantal potten in verschillende kleuren. Is je huis strak en modern ingericht? Ga dan liever voor een design bloempot. In een tuin met veel groen passen bloempotten met groene en blauwe tinten heel goed. Turquoise is ook prachtig in een tuin vol bomen en gras. Heb je een moderne tuin met veel grind en steen dan kan je kiezen voor moderne potten in de tinten zwart en wit.

2: Het materiaal

Bloempotten kunnen gemaakt zijn van steen, maar ook van kunststof of zelfs glas. Het materiaal dat je kiest moet passen bij je smaak. Nog belangrijker is de plek waar je de bloempot neer gaat zetten. Staat hij binnen dan kan je voor diverse materialen gaan, ook de wat meer kwetsbare. Een bloempot die buiten in de tuin komt te staan moet altijd van stevig materiaal zijn gemaakt dat lang meegaat. Dat zal vaak steen zijn, maar ook bepaalde soorten kunststof zijn uitermate geschikt voor buiten.

2: De bewatering

De planten of bloemen in je pot moeten natuurlijk water krijgen. De klassieke methode is een gieter. Simpel en doeltreffend. Niet iedereen heeft tijd voor het bewateren van zijn planten. Kies dan voor een pot met een reservoir. Dit vul je met water en dit water zal gelijkmatig naar de wortels van de plant druppelen. Vergeet niet af en toe het reservoir bij te vullen. Dit hoeft echter veel minder vaak dan dat je een gieter zou gebruiken. Verder kan je kiezen voor een pot met een afwateringssysteem. Dit systeem is heel handig in je tuin. Het teveel aan water wordt afgevoerd en je planten zullen nooit meer verdrinken door een overschot aan water.