Veel huishoudens stappen over van gas naar inductie en veel huizen in de nieuwbouw worden alleen nog maar gebouwd en ingedeeld met inductie en andere gasvrije oplossingen. Afstappen van gas wordt steeds belangrijker en een van de stappen die je in de keuken kan zetten is het overstappen naar een inductiekookplaat. Een inductie kookplaat installeren is de beste optie die je hebt om gasvrij te gaan koken. Redenen om over te stappen naar inductie zijn onder andere dat het goed voor het milieu is, een stuk duurzamer is, vaak ook goedkoper en natuurlijker makkelijker te gebruiken en schoon te houden.

Onze tips voor het laten installeren van een inductiekookplaat

Als je gaat overstappen naar een inductiekookplaat zijn er een paar dingen die je moet weten. Het is namelijk heel anders dan een gasstel in je keuken, zowel op het vlak van aansluiting als hoe de kookplaat op je keukenblad past. Hieronder vertellen we je er meer over:

Verschillende aansluitingen

Als je kiest voor een inductiekookplaat, dan heb je keuze uit verschillende groottes. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een kleine inductieplaat met twee kookzones of voor een grotere inductieplaat met meerdere zones. Hier hoort ook een bepaald stroomverbruik en vermogen bij. Op basis hiervan heb je een bepaalde aansluiting nodig. Onder de 3680 Watt zit je goed met een normale stekker, maar daarboven heb je een perilex stekker of zelfs extra aansluiting in de meterkast nodig. Ben je van plan over te stappen naar een inductieplaat, huur dan altijd een professional in die met je kan kijken naar de juiste aansluiting. 

Aanpassen van het keukenblad

Ten tweede is het ook belangrijk om te weten dat als je een inductieplaat laat installeren, de kans er ook inzit dat je keukenblad moet worden aangepast. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een stukje wegsnijden, bijsnijden of het blad dikker of dunner maken. Als je voor een inductiekookplaat installatie iemand inhuurt, kan diegene ook meteen kijken of je keukenblad voldoet aan de eisen en dit eventueel aanpassen.