Naast dat speelgoed een plezierige rol heeft voor kinderen om mee te spelen en hun te vermaken, draagt speelgoed ook bij aan de cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling. In deze blog kijken we naar de verschillende manieren hoe speelgoed de ontwikkeling kan beïnvloeden.  

Cognitieve ontwikkeling 

Speelgoed kan de cognitieve vaardigheden van kinderen aanzienlijk verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn puzzels. Ze leren vormen en patronen herkennen en ontwikkelen strategieën om die stukjes op de juiste plek te leggen. Het stimuleert het probleemoplossend denken en ook hun ruimtelijk inzicht. Ook leren ze over geduld en doorzettingsvermogen aangezien ze waarschijnlijk meerdere keren moeten proberen voordat de puzzel goed is. Daarnaast kan constructie speelgoed zoals LEGO ook erg goed voor de ontwikkeling. Zo kan het bouwen en experimenteren met verschillende ontwerpen helpen om te leren bij balans, symmetrie en geometrie en het vermogen om abstracte ideeën om te zetten naar een concreet object. In een wiskundig en wetenschappelijk opzicht is dit heel leerzaam.  

Motorische vaardigheden 

Ook kan het spelen met bijvoorbeeld blokken en vormenstoofjes helpen bij het ontwikkelen van een fijne motoriek op bijvoorbeeld het gebied van hand-oog coördinatie. Als het kind al wat ouder is kunnen activiteiten zoals fietsen, ballen gooien of springen op de trampoline helpen bij de algehele fysieke kracht en coördinatie. Ook leren ze met het spelen hierbij over bijvoorbeeld snelheid, afstand en kracht.  

Sociale vaardigheden 

Als kinderen gaan spelen met andere kinderen kan dit invloed hebben op hun sociale vaardigheden. Zo leren ze samenwerken, delen en communiceren wat erg belangrijk is. Gezelschapsregels zijn ideaal om het kind te leren over bijvoorbeeld regels, beurtelings of het omgaan met winnen en verliezen. Ook rollenspellen bij het gebruik van bijvoorbeeld een poppenhuis, of een speelgoed keuken waar er gespeeld wordt vanuit verschillende perspectieven helpt bij het oefenen in sociale interacties en waar ze probleemoplossend moeten denken.  

Emotionele ontwikkeling 

Tenslotte kan kinderspeelgoed helpen bij het versterken van de emotionele ontwikkeling. Zo kunnen knuffels comfort en veiligheid bieden, en kunnen creatieve spellen zoals kleurboeken, een tekenbord en muziekinstrumenten kinderen helpen hun emoties op een positieve manier te uiten. Door kunst en creativiteit te uiten leren ze op verschillende manieren met hun gevoelens om te gaan.  

Speelervaring voor het kind 

Speelgoed heeft veel invloed op de ontwikkeling van het kind wat zeker niet misbaar kan zijn. Van het bevorderen van cognitieve en motorische vaardigheden tot het ondersteunen van emotionele groei, speelgoed heeft impact op het leven van kinderen. Het kiezen van de juiste soort speelgoed kan ouders helpen om de ontwikkeling van hun kinderen op een positieve manier te beïnvloeden en te helpen met aspecten in de toekomst. Dus laat jouw kind er lekker op los spelen en de wereld om hen heen beter te begrijpen.